Motivatie

15 aug. 2012

ROMANIA, reinventează-te!

Ce-i lipsește acestei țări lipsite de noroc și parcă blestemată să-și ruineze perpetuu orice șansă?
Dar ce are România pentru ca cetățenii ei să-și permită să dorească mai mult decât fărâmele pe care istoria i le-a aruncat de la masa bogată a Europei căreia îi suntem parte?

*

România este în mod cert o țară bogată: are un relief variat, câmpii întinse, dealuri scăldate de soare și munți cu păduri bogate, soare, ploi și vânturi, are Dunărea, Marea, Delta și Carpații de sute de ani ... Cu toate acestea România a rămas mereu un teren viran, un teatru de război, un tărâm de trecere pustiit, secătuit, mărunțit de mai marile sau mai micile puteri apropiate sau îndepărtate ...

Pentru prima dată în istoria sa, România are pe deplin și altceva ce nu a mai avut însă niciodată pe deplin: LIBERTATE. Libertate față de marile puteri și o libertatea deplină a cetățenilor ei. României îi lipsește o clasă politică corectă și un popor de cetățeni, o economie solidă și un sistem legislativ coerent, ne lipsesc școlile bune și nu avem un sistem de sănătate decent, desigur, însă, pentru prima oară avem libertatea deplină de a face ceea ce ne dorim cu țara și soarta noastră.

Atunci de ce să nu îndrăznim la mai mult decât mici cârpeli economice, anemice reforme educaționale, timide declarații și mici alianțe politice? De ce să nu ne reinventăm, de ce să nu ne refacem din temelii ... ce putem pierde? Blocurile cenușii cu zece etaje? Uzinele ruinate și agricultura secătuită, educația comunistă și spitalele mizerabile?

Avem curajul măcar unei incursiuni teoretice asupra unui asemenea demers sau ne vom mărgini la a regândi strategii conjuncturale care să ne aducă aceleași mici victorii iluzorii, nesemnificative din perspectivă istorică?