Motivatie

28 oct. 2011

Noua republică, o minge de foc!


Dacă este să caut o cauză primară a celor deplânse de Cosmin Aldea, în articolul său, atunci aceasta o voi găsi în raportul dezastruos dintre politicianul veritabil și oportunistul de profesie.
-------------------------------------------------

Eu personal, numesc "clasă politică"  totalitatea membrilor simpli și activiștilor de partid din oricare dintre partidele majore ale ultimilor 5-10 ani - PSD, PC, PNL, UDMR, PRM, PD,  UNPR, PDD, PP, etc.

Sunt convins că actuala "clasă politică" se împarte în 2 mari categorii:


  • Politicieni veritabili - interesați de guvernare, de rezolvarea problemelor societății, în general, și al  cetățenilor ei în particular. 
  • Oportuniștii - interesați de propria avere, căpătuială, sau asigurarea unui venit sigur, pe termen lung pe o funcție în aparatul administrativ, funcție ocupată eludând regulile ei de fond sau formă.   (în alte contexte numite lichele, am să evit termenul de dragul unui limbaj decent)


Raportul dintre cele doua categorii, (PV/O), în momentul de față, este de 10:90, 10% - veritabili amestecați printre restul de 90% oportuniști.

Unii vor zice că sunt optimist estimând 10% veritabili, așa că o să recunosc o a treia categorie, formată din politicieni veritabili care fie acceptă, fie se folosesc, de oportunismul colegilor săi.

Nu suntem naivi să credem că doar prin schimbarea legilor vom ameliora raportul PV/O. Desigur schimbarea legilor este unul dintre instrumente. Dar diluția oportunismului din Parlament, Guvern, administrația locală se va face doar printr-o infuzie de cetățeni onești care trebuie să își asume, povara și nu privilegiul, de a deveni oamenii politici veritabili.

Este, dacă vrei, doar o altă formă a îndemnului lansat de noi mai demult, "Să ne luăm țara înapoi!"
Nu suntem naivi să credem că gloata oportuniștilor va ceda ușor, însă un 15% în 2012 este absolut plauzibil.

Văd Noua Republică ca pe o minge de foc (cu diametru de 15%) , aruncată în 2012 în mijlocul Parlamentului și care va iradia transparență, onestitate, profesionalism, seriozitate, empatie cetățenească, solidaritate în jurul obiectivelor esențiale, toate acestea, în detrimentul opacității, oportunismului, diletantismului de carieră, bășcăliei, aroganței de clasă superioară, dezbinare.

Pentru ca asta să ne reușească fiecare dintre cetățenii onești trebuie să se implice în proiectul Noua Republică.
Nu suntem perfecți dar suntem onești iar asta e o premieră absolută în viața politică a țării.
Nu suntem imbatabili, dar suntem mulți și determinați.
Nu suntem perfecți, fiecare avem dramul nostru de oportunism, dar acesta poate fi inhibat dacă cel de lângă mine ești tu, cetățeanul onest care nu-mi vei permite să cedez tentațiilor mizerabile pe care acum le detest!