Motivatie

6 sept. 2011

Steve Jobs - un geniu?


       Nu de puține ori am auzit atributul de genial în relație cu numele lui Steve Jobs. Cu toate acestea nu cred că acesta este un geniu. Oamenii geniali nu se ocupă cu bunurile de larg consum. Ei descoperă legi universale, formulează teorii sau compun simfonii memorabile, schimbă gusturile in artă și așa mai departe.

       Steve Jobs este un vizionar, un manager carismatic de excepție, un maniac obsedat de perfecțiune și nu în ultimul rând un antreprenor fericit și norocos. Nici una dintre jucăriile sale nu sunt literalmente inventate de el sau de echipa sa. MAC, iPhone, iPad sunt gadget-uri performante ce conțin tehnologie de ultimă oră, tehnologie pe care cei de la Apple au transformat-o în bunuri de larg consum de mare succees.

       Dacă iPad (playerul de .mp3-uri stocate pe cip-uri de memorie) nu apărea acum 10 ani la Apple, ar fi apărut la Sony (leader-ul de atunci al walkman-urilor ). Steve Jobs recunoaște ca Sony ar fi trebuit să inventeze iPad-ul. Mausul de la Apple:  a fost inventat de o echipă a Xerox S.J. a avut ideea de a-l monta la MAC-ul său.

       Din fericire Tehnologia nu se naște în mintea unui geniu singuratic, din fericire nu trăim pe o planetă a maimuțelor. Tehnologia este produsul a mii de idei geniale ale miilor de tehnicieni anonimi. Bell, Edison, Jobs, Bill Gates sunt doar cei ce au adus tehnologia, prin invenții și inovații originale în produsele de larg consum.


       Puneți-ii pe iluștrii inventatori de mai sus alături de adevăratele genii ale planetei și îmi veți da dreptate:

Einstein - teoria relativității pe care și azi puțini dintre noi o înțeleg pe deplin,
sir Newton - principiile mecanicii clasice,
Bach, Beethoven, Wagner,
Arhimede, Pitagora care ne-a dăruit "banala" teoremă,
Platon, Aristotel fără de care occidentul nu ar fi fost cel care este acum,
da Vinci, Galileo, Confucius, Isus (dacă nu a fost, așa cum se zice, cu mult mai mult decât geniu) și nu în ultimul rând anonimul care a pus poverile omenirii pe roate, inventatorul roții.