Motivatie

10 nov. 2010

China si România

Dupa lecturarea articolului lui Dan Popa "China se instaleaza incet in Europa. Romania e pe dinafara hartii"

...

China dincolo de roșul comunist e mânată de o ințelepciune cu adevărat milenara (vs. RO care e mânata de un crestinism milenar de o blanândețe vecina cu prostia, lenea, beția, lașitatea, jmecheria etc.)

De ce diplomați din China, Rusia, Bulgaria, Ungaria etc. se feresec mai mult sau mai puțin diplomatic sa treacă pe la noi ? Pen' că dincolo de pita cu sare umanoizii din adminsitrașie sunt ... dar lipsesc cu desăvârșire.


Problema populației vorbitoare de limba româna din partea asta de lume e:

1. Administrația:
- Coruptă
- Preocupată de aranjamentele personale și de grup, ceea ce nu le lasă (în ipoteza că ar vrea si ar putea) timp administrarea proiectelor de (re)construcție a țării.
- Incompetentă

2. Populația matura:
- 45% - țărani in proporție de 90% semi-analfabeți (vorbesc serios, nu exagerez)
- 55% - populație urbana din care,
probabil 80% muncitori, funcționari, semiintelectuali si intelectuali lipsiți de cultura civică. Fiecare dintre aceștia au cel puțin o rudă, prieten sau rudă a unui prieten care lucreză in administrație (spitalul județean, politie, inspectoratul școlar, prefectură, primărie, etc.) și la care, la o adica poate "apela" si care reprezintă acea pilă pe care nu ar da-o pentru nimic în lume pe un sistem admistrativ funcțional bazat pe lege, reguli, proceduri, birocrație.

Restul, 20% ... restul. Cei care in 25 au ieșit la o curățenia generală, grabiți dar entuziaști ... un entuziasm amar, lipsit de sperață.
Aștia sunt cei ce se recunosc ușr căci ridică tonul si se ceartă cu funcționarul de la ghișeu cerându-i sa-și facă datoria. Asta sub privirile restului populației cu zambet complice si timid aprobator dar metamorfozat din cel slugarnic si umil-cerșetor adresat funcționarului.
Ei se mai recunosc căci nu dau șpagă la nimeni, merg la vot deși nu au cu cine vota, mai întorc capul din când în când spre vest dar revin rapid si se apucă de treabă căci timpu-l le e potrvinic.


Așa că,...
Chinezul acela mic cu zâmbet ce pare naiv nu vine sa lase banii (munciți din greu si platiți deseori cu viețile anonime ale multor compatrioți) pe mâna jmecherului de pe malul Dâmboviței. Și apoi o fi Romania poarta între Vest si Est, dar ce să faci cu o poartă ???